Sacred Cuisine
O ŠÉFKUCHAŘI IZZELDINOVI
Izzeldin Abdul Aziz Bukhari je šéfkuchařem a zakladatelem Sacred Cuisine, která je vyvrcholením Izzeldinových životních zkušeností, jež jsou hluboce zakořeněny v jeho súfijských kořenech. Izzeldin se narodil v srdci starého Jeruzaléma a jeho dávní předci pochází z Buchary v Uzbekistánu, kdy se v roce 1616 n. l. přestěhovala do Starého města v Jeruzalémě, aby zde vyučovala súfismus a otevřela centrum ve via Dolorosa pro poutníky přicházející do Svaté země. Izzeldin vyrůstal v jeruzalémském Starém Městě a v mládí žil v USA, a tak byl vždy obklopen mnoha lidmi a komunitami z různých prostředí. Tam objevil svou vášeň pro vaření, když se mu zastesklo po palestinské kuchyni a experimentoval s obnovou svých oblíbených palestinských jídel. Po návratu do Jeruzaléma se rozhodl vrátit palestinskou kuchyni, která je tradičně převážně rostlinná, zpět k jejím kořenům – jednoduchosti, všestrannosti a exkluzivitě. Tato zkušenost formovala jeho otevřený a komunitní pohled na svět a přispěla k jeho uměleckým a gastronomickým schopnostem vyprávět palestinský příběh prostřednictvím jídla.
O POSVÁTNÉ KUCHYNI
Od počátku se Sacred Cuisine zaměřuje na oživení palestinského jídla somi jako základního jídla palestinské kuchyně. Slovo Somi je odvozeno od arabského slova pro půst „Siyam“ a je inspirováno postním obdobím v křesťanství. Pro palestinské křesťany to znamená, že během 40 denního půstu mohou jíst pouze veganská nebo vegetariánská jídla, takže jídlo Somi se skládá jak z veganských, tak z vegetariánských pokrmů – na to se Sacred Cuisine zaměřuje především.
Jádrem Sacred Cuisine je návrat ke kořenům palestinského přístupu k jídlu, od pěstování po sdílení, založený na hodnotách spravedlivého obchodu, udržitelnosti, nezávislosti, výživy a spolupráce. Cílem je znovuobjevení palestinského dědictví prostřednictvím jídla, které propojuje minulost a současnost.
FOR ENGLISH SCROLL DOWN.
IN THE MEDIA:
„In Sufism Food Is a Divine Gift“, Jerusalem Story
In Sufism, Food Is a Divine Gift (jerusalemstory.com)
♥
“Jamie Oliver’s Meat-Free Meals”, Channel 4, the UK:
https://www.channel4.com/programmes/jamies-meat-free-meals/on-demand/68804-008 https://www.instagram.com/p/B2RgeU3gOuR/?igshid=10knjdbmj3901
♥
“Denne ene tingen er israelere og palestinere enige om”, Dagbladet, Norway:
https://www.dagbladet.no/magasinet/denne-ene-tingen-er-israelere-og-palestinere-enige om/69759219
♥
“Palestine and France…let’s eat!”, Christian Media Centre, Jerusalem:
https://cmc-terrasanta.org/en/media/terra-santa-news/16965/palestine-and-francelet’s-eat
♥
“A Sacred Cuisine”, Christian Media Centre, Jerusalem:
https://cmc-terrasanta.org/en/media/terra-santa-news/18235/a-sacred-cuisine
♥
“Nahost-Konflikt: auch ein Streit ums Essen”, WDR Radio, Germany:
https://www1.wdr.de/radio/wdr5/sendungen/neugier-genuegt/feature-nahost-konflikt-100.html
♥
“Sacred Cuisine: veganistisch eten in Palestina”, Moost Blog, Netherlands:
https://m-oost.nl/sacred-cuisine-heerlijke-pop-up-keukens-in-palestina/
♥
“Meet the chefs reinventing Palestinian cuisine”, BBC, the UK:
♥
“TWIP Kitchen Sacred Cuisine”, This Week in Palestine:
http://thisweekinpalestine.com/review/sacred-cuisine/
♥
“History of falafel”, This Week in Palestine:
https://thisweekinpalestine.com/wp-content/uploads/2018/05/Falafel.pdf
♥
ABOUT CHEF IZZELDIN
Izzeldin Abdul Aziz Bukhari is the chef and founder of Sacred Cuisine; a culmination of Izzeldin’s life experiences that are deeply embedded in his Sufi roots. Originating from Bukhara – Uzbekistan, his family migrated to the Old City of Jerusalem in 1616 AD to teach Sufism. Growing up in the Old City of Jerusalem and living in the USA as a young adult, Izzeldin has always been surrounded by so many people and communities from different backgrounds. This experience has formed his open-minded and communal worldview, and contributed to his artistic and gastronomic capabilities to tell the Palestinian story through food.
As a young adult he moved to the United States and discovered his passion for cooking when, missing Palestinian cuisine, he experimented with recreating his favorite Palestinian dishes.Upon returning to Palestine, he decided to take Palestinian food, which is traditionally mostly plant-based, back to its roots of simplicity, versatility, and inclusiveness.
ABOUT SACRED CUISINE
From the start, the focus of SacredCuisine has been on reviving Palestinian Somi food as a staple of Palestinian cuisine. The word Somi is derived from the Arabic word for fasting “Siyam” and is inspired by the Lent fasting period in Christianity. For Palestinian Christians that means only vegan or vegetarian foods can be eaten during the 40 days of Lent, so Somi food is made up of both vegan and vegetarian dishes – the main SacredCuisine’s focus.
At the core of SacredCuisine is the return to the roots of the Palestinian approach to food, from growing to sharing, based on the values of fair-trade, sustainability, independence, nourishment, and cooperation. The aim is a rediscovery of Palestinian heritage through food, that bridges the past and the present.