
SACRED CUISINE- SUFISM, FOOD & SPIRITUALITY
Izzeldin Bukhari, zakladatel Sacred Cuisine, přijede začátkem září do Prahy, aby se s námi sdílel velmi zvláštní a jedinečnou událost – hluboký ponor do súfijské spirituality přípravy a sdílení jídla.
Na tomto velmi speciálním večeru se Izzeldin s námi podělí nejen o posvátný pokrm , ale také o příběhy ze súfijské a palestinské kultury.
FOR ENGLISH SCROLL DOWN.
Milí přátelé, v případě, že jste posílali rezervaci přes formulář na webu ve dnech 18-19.8.2023, prosím, dejte mi vědět. Stačí mailem dracichram@gmail.com. Bohužel jsem zjistila, že formulář nyní nefunguje. Děkuji moc.
Co nás čeká?
Duchovní praktiky, které formovaly stravu, stolování: způsob vaření a stravování.
Meditační praxe, která je součástí vaření, a duchovní praxe, která formovala druhy podávaných jídel.
Jak vznikl výběr potravin a omezení – způsob využití ingrediencí k maximalizaci duchovní cesty.
Jak to, co si vyberete k jídlu, ovlivňuje zdraví – duchovně i tělesně.
„V Súfismu je jídlo božským darem a příprava pokrmu druhým je považováno za nejvyšší formu uctívání.“
V některých duchovních učeních tak je příprava pokrmu nejvyšší meditací a v súfismu role kuchaře je hned za rolí mystika a učitele.
Více o súfijské kuchyni a Izzeldinovi, vaření si můžete přečíst také zde:
In Sufism, Food Is a Divine Gift (jerusalemstory.com)
Velmi se těšíme na výživu pokrmem, která bude lahodit tělu a Duchu. Málokterá kultura má tak specifický vztah k jídlu jako súfijská, přijďte se k nám vyživit a pozvednout na těle a na duchu. Odnesete si více než inspiraci do Vaší posvátné kuchyně.
Menu – Izzeldin nám připraví tradiční palestinské:
Makluba- signature dish: rýže, zelenina, lilek a květák, piniové oříšky
Salát, jogurt a dezert
Seminář je veden v angličtině, v případě, že nebudete rozumět, lze některé slova přeložit. Pokud byste se chtěli určitě zůčastnit, ale největší překážkou je Vám právě jazyk, prosím, dejte nám vědět a pokud Vás bude více, vymyslíme řešení.
Čas: 5. září 2023 od 18-21:00
Vzhledem ke specifiku akce a nákupu ingrediencí je nutná rezervace místa a záloha.
Cena: 1100 Kč
Registrace: dracichram@gmail.com.
Platba nevratné rezervační zálohy 500 Kč probíhá předem na účet.
Prostor je komorní a je zde omezený počet míst, tedy neváhejte s registrací, jedná se opravdu o unikátní záležitost při příležitosti osobní návštěvy Izzeldina v Praze.
V případě, že byste si o Izzeldinovi a kuchyni chtěli přečíst ve více médiích, zde je odkaz:
Sacred Cuisine | Dračí chrám (dracichram.cz)
O ŠÉFKUCHAŘI IZZELDINOVI
Izzeldin Abdul Aziz Bukhari je šéfkuchařem a zakladatelem Sacred Cuisine, která je vyvrcholením Izzeldinových životních zkušeností, jež jsou hluboce zakořeněny v jeho súfijských kořenech. Izzeldin se narodil v srdci starého Jeruzaléma a jeho dávní předci pochází z Buchary v Uzbekistánu, kdy se v roce 1616 n. l. přestěhovala do Starého města v Jeruzalémě, aby zde vyučovala súfismus a otevřela centrum ve via Dolorosa pro poutníky přicházející do Svaté země. Izzeldin vyrůstal v jeruzalémském Starém Městě a v mládí žil v USA, a tak byl vždy obklopen mnoha lidmi a komunitami z různých prostředí. Tam objevil svou vášeň pro vaření, když se mu zastesklo po palestinské kuchyni a experimentoval s obnovou svých oblíbených palestinských jídel. Po návratu do Jeruzaléma se rozhodl vrátit palestinskou kuchyni, která je tradičně převážně rostlinná, zpět k jejím kořenům – jednoduchosti, všestrannosti a exkluzivitě. Tato zkušenost formovala jeho otevřený a komunitní pohled na svět a přispěla k jeho uměleckým a gastronomickým schopnostem vyprávět palestinský příběh prostřednictvím jídla.
O POSVÁTNÉ KUCHYNI
Od počátku se Sacred Cuisine zaměřuje na oživení palestinského jídla somi jako základního jídla palestinské kuchyně. Slovo Somi je odvozeno od arabského slova pro půst „Siyam“ a je inspirováno postním obdobím v křesťanství. Pro palestinské křesťany to znamená, že během 40 denního půstu mohou jíst pouze veganská nebo vegetariánská jídla, takže jídlo Somi se skládá jak z veganských, tak z vegetariánských pokrmů – na to se Sacred Cuisine zaměřuje především.
Jádrem Sacred Cuisine je návrat ke kořenům palestinského přístupu k jídlu, od pěstování po sdílení, založený na hodnotách spravedlivého obchodu, udržitelnosti, nezávislosti, výživy a spolupráce. Cílem je znovuobjevení palestinského dědictví prostřednictvím jídla, které propojuje minulost a současnost.
ENGLISH:
SACRED CUISINE- SUFISM, FOOD & SPIRITUALITY
Dear friends, in case you sent a reservation through the form on this website, please confirm once again by email at dracichram@gmail.com. The form was not functioning for the first days of registration (18th -19th August). Thank you!
Izzeldin Bukhari, founder of Sacred Cuisine, will be in Prague in July to share with us a very special and unique event- a deep dive into the Sufi spirituality of preparing and sharing a meal.
Izzeldin will share stories from Sufi culture and Palestinian culture
- The spiritual practices which shaped the diet, table- way of cooking and eating.
- The meditative practice that goes into cooking, and the spiritual practice shaped the types of foods served.
- How food selection, and restriction came about- as a way of utilizing ingredients to maximize the spiritual journey.
- How what you choose to eat affects your health- spiritually and materially.
Sacred Cuisine = Palestinian Somi food.
The word Somi is derived from the Arabic word for fasting “Siyam”, so Somi food at Sacred Cuisine is made up of both vegetarian and vegan dishes.
“In Sufism, feeding others is considered to be the highest form of worship.”
Menu- will be expertly prepared traditional Palestinian by Izzeldin:
Makluba- signature dish: rice, vegetables, eggplant and cauliflower, pine nuts +
Salad, yogurt and dessert
ABOUT CHEF IZZELDIN
Izzeldin Abdul Aziz Bukhari is the chef and founder of Sacred Cuisine; a culmination of Izzeldin’s life experiences that are deeply embedded in his Sufi roots. Originating from Bukhara – Uzbekistan, his family migrated to the Old City of Jerusalem in 1616 AD to teach Sufism. Growing up in the Old City of Jerusalem and living in the USA as a young adult, Izzeldin has always been surrounded by so many people and communities from different backgrounds. This experience has formed his open-minded and communal worldview, and contributed to his artistic and gastronomic capabilities to tell the Palestinian story through food.
As a young adult he moved to the United States and discovered his passion for cooking when, missing Palestinian cuisine, he experimented with recreating his favorite Palestinian dishes.Upon returning to Palestine, he decided to take Palestinian food, which is traditionally mostly plant-based, back to its roots of simplicity, versatility, and inclusiveness.
ABOUT SACRED CUISINE
From the start, the focus of SacredCuisine has been on reviving Palestinian Somi food as a staple of Palestinian cuisine. The word Somi is derived from the Arabic word for fasting “Siyam” and is inspired by the Lent fasting period in Christianity. For Palestinian Christians that means only vegan or vegetarian foods can be eaten during the 40 days of Lent, so Somi food is made up of both vegan and vegetarian dishes – the main SacredCuisine’s focus.
At the core of SacredCuisine is the return to the roots of the Palestinian approach to food, from growing to sharing, based on the values of fair-trade, sustainability, independence, nourishment, and cooperation. The aim is a rediscovery of Palestinian heritage through food, that bridges the past and the present.
